„Este opinia mea, în calitatea de senator și de om care se pricepe puțin la lege. Dacă președintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiției, soluția este aceea a sesizării Curții Constituționale, pentru că ne-am afla în situația unui conflict constituțional între puterile statului. Soluția apelării la CCR stă în mâna președintelui Camerei Deputaților, președintelui Senatului sau președintei CSM”, a precizat Țuțuianu, la Parlament.
Senatorul PSD a adăugat că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanței de contencios-administrativ.
„De asemenea, stau și mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanței de contencios-administrativ, pentru că refuzul președintelui s-ar încadra în situația prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituția îți spune că președintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituțional? Explicația foarte completă și argumentată juridic a dat-o fostul președinte al CCR, domnul profesor Vida. Este o explicație corectă, bine fundamentată juridic, și aș vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziție politică și nici de o dispută politică, aici e vorba pur și simplu de aplicarea unui text constituțional în limitele și litera Constituției”, a susținut Țuțuianu
În ceea ce privește și poziția fostului judecător al CCR, Augustin Zegrean, potrivit căreia tocmai Constituția îi dă dreptul de a decide președintelui României, Țuțuianu a spus că, dacă va exista o sesizare, va fi și un răspuns.
Întrebat ce opinie are despre raportul prezentat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, senatorul PSD a răspuns: „Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularități în ceea ce înseamnă actul de management al DNA. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituțională, dacă facem referire la ordonanța 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media națională și sunt chestiuni care își au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt și în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesioniști, un raport fundamentat juridic și nu politic, de care președintele trebuie să țină seama”.
Totodată, acesta a susținut că Tudorel Toader nu a greșit când a prezentat elemente din raportul Inspecției Judiciare.
„Nu, nu cred că a greșit, este o chestiune colaterală, care nu are nicio legătură cu fondul problemei. Fondul problemei e revocarea sau nu”, a spus Adrian Țuțuianu.